Bienfait Coaching_teamcoaching_met_schapen_team_building

Werk op een originele manier aan een sterkere samenwerking binnen je team

Laat je inspireren door de gebaande paden achter je te laten.

Bienfait Coaching_teamcoaching_met_schapen_team_building

Actieve team coaching en -building die beklijft

Ontmoet elkaar op een andere manier en leer je collega’s beter kennen.

Bienfait Coaching – Secure Base Coach, coaching in de natuur

Een frisse neus in een groene omgeving zorgt voor een heldere kijk op jullie samenwerking

Lekker bezig zijn in de buitenlucht, ver van de dagelijkse werkpraktijk.

Wat is het?

Wat houdt teamcoaching met schapen in?

Veel teams doen het regelmatig: een dag even weg uit de dagelijkse hectiek. Hoe verloopt de communicatie? Hoe haal je het beste uit jezelf en je collega’s?

Jullie samenwerking onder de loep nemen met behulp van schapen is een originele invulling van zo’n dag. Bienfait Coaching en ervaren handler hebben deze vorm van teamcoaching speciaal ontwikkeld voor de zakelijke markt. Deelnemers leren op een ontspannen en vaak humoristische wijze hoe ze als team beter kunnen functioneren. Schapen reageren intuïtief: ze volgen diegene waar ze op kunnen vertrouwen. Dat kan de herder zijn, of een groep mensen die zich samen als ‘herder’ presenteren. Het team leert hoe ze door optimaal samen te werken een kleine kudde schapen kunnen sturen.

Hoe ziet de indeling eruit?

Wat ga je doen?

De teamcoaching start met een korte uitleg en een professionele demonstratie met Border Collies, zowel zeer ervaren honden als jonge honden die nog veel moeten leren. De deelnemers zien hoe de schapen op de interventie van de honden reageren.

Daarna is het tijd om zelf aan het werk te gaan met een kleine kudde schapen. Vanaf dat moment ervaart iedereen zelf hoe essentieel de net opgedane kennis is over hoe de hond de schapen stuurt, en ook hoe dat in de praktijk gebracht kan worden. De coach en ervaren handler begeleiden de teams op inspirerende en humoristische wijze. Spannend wordt het als de teams opdrachten krijgen met competitieve elementen: wie werkt het beste samen?

Resultaten

Wat levert deze manier van teamcoaching op?

Samenwerking in deze vorm is een indrukwekkende ervaring, zeker als er behalve het schapen hoeden ook nog een parcours onder tijdsdruk afgelegd moet worden. Alleen door op de juiste wijze met elkaar afspraken te maken en samen te werken, kan het team de schapen in de gewenste richting laten bewegen. De teamleden kijken na afloop met een frisse blik naar hun onderlinge samenwerking. De vruchten van deze teambuilding kunnen de eerstvolgende werkdag al geoogst worden.

Ontspannend en toch inspannend: aanrader!

Heerlijk ontspannend, buiten, natuur, dieren. Tegelijk toch ook inspannend want hoe doe je dat: je zo verplaatsen in de ander dat die beweegt zoals je dat met je eigen groep bedoeld. Heel verrassend als de ander geen mens is maar een kudde schapen met hun onveranderlijke, eigen gedrag. Het was erg leuk om te doen en stemt achteraf tot nadenken.

Renee M.

Hele fijne plek en verassend leuk

Als team wisten we niet zo goed waar we aan begonnen en dus konden verwachten van de teamcoaching met schapen. Achteraf kunnen we zeggen dat de opdrachten spelenderwijs de zenuwen binnen ons team hebben blootgelegd en de reflectie sessies met Annette ons goede en praktische inzichten heeft opgeleverd. Dit heeft direct enorm bijgedragen aan onze teamspirit. En niet te vergeten: het eten was heerlijk!

Daan B.

Erg verrassend!

Toen ons team de opdracht kreeg om een kleine kudde schapen van A naar B te sturen, dacht ik: dat lukt ons nooit! Een demonstratie is toch anders dan zelf aan de slag. En toch bleek dat we door goede afspraken te maken met elkaar, en door ons daaraan ook te houden, verrassend slaagden. Het voelde heel goed om samen zo’n mooi resultaat neer te kunnen zetten! En juist omdat het iets is dat je nooit doet, blijven de geleerde lessen ontzettend goed hangen. Een aanrader voor teambuilding!

Judith H.

Zaterdag met de schapen een geweldige ochtend beleefd

Zaterdag met de schapen een geweldige ochtend beleefd. Van tevoren niet gedacht dat het ons zou lukken de schapen te kunnen drijven. Dat lukte dan ook alleen nadat wij door Annette en de handler gecoacht waren dit als groep te coördineren. Leerzaam en hilarisch te gelijk! Overigens is de plek in Loenen met glooiende vergezichten adembenemend.

Edward W.

Vervolgstappen

De dag na de teamcoaching

Als dat nodig is, kan ik na de sessie aansluitende begeleiding bieden, zowel voor het team als een op een met de leidinggevende. Je kunt ook een eigen coach vragen om de verdere begeleiding op zich te nemen. Alleen na jouw toestemming zorg ik voor een vertrouwelijke overdracht van de gegevens.

Veelgestelde vragen

Is teamcoaching met schapen ook geschikt als aanvulling op een bestaand leiderschapsprogramma?
Het komt regelmatig voor dat teamcoaching met schapen als extra interventie wordt ingezet door coaches of trainers die al met een team een programma volgen. De inzichten van deze manier van teamcoaching zijn vaak een waardevolle aanvulling hierop. De deelnemers worden in een voor hen onbekende omgeving uitgedaagd om samen opdrachten uit te voeren. Dat wakkert hun creativiteit aan, en plaatst de huidige samenwerking in een ander daglicht.
Kan iedereen deelnemen aan deze teamcoaching?
Iedereen kan meedoen. Mocht een deelnemer niet mobiel zijn, dan wordt het programma aangepast.
Hoe zit het met de gezondheidsrisico’s, Q-koorts bijvoorbeeld?
Alle schapen voldoen aan de gestelde gezondheidseisen van het ministerie van Landbouw Visserij en Veeteelt. Dit betekent dat de schapen zijn ingeënt tegen Q-koorts het is dus uitgesloten dat de schapen deze ziekte kunnen overdragen.
Wat is de minimale en wat is de maximale groepsgrootte voor teamcoaching met schapen?
Minimale groepsgrootte is een team van 6 deelnemers, maximale groepsgrootte is een team van 12 deelnemers.
Is het werken met schapen in jullie teamcoaching niet zielig?
Het welzijn van de schapen is onze hoogste prioriteit, niet alleen tijdens de teamcoaching maar ook in de dagelijkse verzorging. De speciaal op karakter geselecteerde schapen leven op een diervriendelijke manier, krijgen alle benodigde entingen en worden bekapt en geschoren door professionals.
Welke kleding moet ik aan?
Draag makkelijk zittende kleding die vies mag worden en schoenen die voor buitenactiviteiten geschikt zijn. Als het regent is regenkleding praktisch.
Zijn de kosten voor teamcoaching met schapen aftrekbaar voor bedrijven?
Deze activiteit valt in de categorie teambuilding/training en is volledig aftrekbaar voor bedrijven.